Интернет-магазин "Хуторок"

товары для дома, огорода и дачи

График работы:

ежедневно
с 8:00 до 22:00

098-35-84-751

095-68-51-225

Домашні автоклави
Домашні автоклави
Коптильні гарячого копчення
Коптильні гарячого копчення
Димогенератори
Димогенератори
Побутові інкубатори
Побутові інкубатори
Молочні сепаратори
Молочні сепаратори
Сушки для фруктов и овощей
Сушки для фруктов и овощей

Стерилізація банок для консервації

  • 13 December 2016 19:11:00
  • Reviews : 0
  • Views: 8721

Прийшов час збору врожаю і заготівлі консервації на зиму. Щоб ваші труди не пропали даром, а консервація збереглася на весь осінньо - зимовий період і радувала вас до наступного врожаю своїми ароматами і неповторними смаковими якостями, потрібно подбати про правильної стерилізації тари (банок і кришок) і самої заготовки (консервуються продуктів).

як стерилізувати банки

Незалежно від рецепта, перш ніж зробити закладку продуктів в банку і почати процес консервування, банку потрібно обов'язково простерилізувати. Але перш ніж ви приступите до стерилізації, потрібно вибрати цілі, не пошкоджені, без подряпин, вм'ятин і тріщин банки і кришки. Що стосується кришок, то бажано взяти нові, так як ймовірність того, що банку буде герметично закрита і простоїть всю зиму дуже мала. Особливо це стосується кришок закручується способом.

Варіанти стерилізації

Існує безліч різних способів стерилізації. Ось кілька найпростіших і розповсюджених, на мій погляд, способов.5 легких, надійних і перевірених способів стерилізації банок і кришок для домашнього консервування:

1. Стерилізація банок паром за допомогою каструлі

Часто використовуваний спосіб стерилізації, це стерилізація банок паром. Він дає нам можливість для стерилізації банок будь-яким обсягом. Робимо це за допомогою наявних на кухні і зручних для вас ємностей - мисок, чайників або каструль. Наливаємо в обраний сосуд воду і даємо закипіти. Знімаємо кришку з чайника і ставимо шийкою вниз банку і стерилізуємо, літрові банки 10 хвилин, двох і трилітрові 15 хвилин. На каструлю і миску потрібно покласти металеву шумовку, на яку можна поставити відразу декілька банок різної ємності.

2. Стерилізація банок за допомогою пароварки.

Нам всім відомий принцип роботи пароварки. Крім приготування на пару смачних і корисних котлет, овочів та інших страв, пароварка прекрасно справляється зі стерилізацією (обробкою парою) банок для консервування та дитячих пляшечок. Для цього вам необхідно взяти добре помиту банку і поставити в пароварку шийкою вниз, включивши при цьому режим варіння на 15-20 хвилин, в залежності від місткості тари.

3. Стерилізація банок в духовці

Духовка, як же багато вона може ... Ми не будемо перераховувати все, що можна зробити і приготувати з її допомогою. Ми вам розповімо, як дуже просто і зручно стерилізувати, а правильніше буде сказати підсмажувати банки. Ставимо чисті банки на деко і відправляємо в холодну духовку. Виставити температуру на 160оС і витримати 15 хвилин при цій температурі. Цей спосіб дуже зручний і хороший тим, що непотрібно контролювати цей процес, велика місткість банок будь-якої ємності за раз і при бажанні можна поставити на 2 дека.

4. Стерилізація в мікрохвильовці

Ще одне диво техніки нам на допомогу. Все вірно, за допомогою мікрохвильової печі можна стерилізувати банки, це один з найшвидших способів стерилізації, тільки банки великих обсягів, двох і трьох літрові, в неї навряд чи помістяться. Наливаємо в чисту тару трохи води, 1-2 см і ставимо в мікрохвильовку, встановивши потужність на 700-1000 ват. Після закипання води в банках, починається процес стерилізації. Трьох-п'яти хвилин буде достатньо. Якщо банок багато, то час потрібно збільшити. Потім акуратно дістаємо банки з СВЧ і продовжуємо процес консервування.

5. Стерилізація банок в посудомийній машинці за допомогою функції стерилізації

Сучасна техніка вже йде з функцією стерилізації тари або можна виставити на максимальну температуру і без всяких миючих засобів запустити апарат в роботу. Час встановлюється програмою. А ви в цей час можете спокійно займатися іншими справами. Цей спосіб хороший тим, що велика місткість тари, в залежності від обсягу машинки, в середньому 15-20 банок.

Стерилізація кришок

Так само як і банки, кришки, потрібно уважно оглянути, перевірити на наявність ущільнювальної гумки, на наявність іржі, вм'ятин, подряпин і добре помити в мильному або содовому розчині, а потім занурити в широку каструлю з киплячою водою і кип'ятити 2 3 хвилини. Після закінчення часу, кришки обережно дістати з каструлі з допомогою шумівки або щипців і відразу накрити ними банки і закатати їх. Якщо банки ще не готові для закочування, то покладіть кришки на чисте, заздалегідь підготовлене рушник без ворсу і накрийте або чистої кришкою з каструлі, або чистої і легкої тканиною.

Зберігання готових консервів

Консервація при правильній техніці приготування зберігається дуже довго. Але у кожного продукту, свій термін зберігання при правильних і сприятливих умовах. Але самим максимальним терміном вважається 2 роки. Наприклад, гриби, їх дуже складно промити від землі і піску і є великі ризики захворювання на ботулізм, а вишневе варення закрите в компотах або варення з кісточками, згодом виділяє кислоту, яка дуже отруйна і небезпечна. Тому не варто зберігати будь-яку консервацію більше 1 року, тим більше що в новому сезоні ви зможете заготовити свіжі продукти за новим чи старим улюбленим рецептами.

Що стосується умов зберігання, то зберігати герметично закупорену домашню консервацію при дотриманні всіх правил стерилізації, можна і при кімнатній температурі, але далеко від обігрівальних приладів. Краще зберігання буде, звичайно ж в більш прохолодному і сухому приміщенні, де температура повітря від 0 до +15 градусів.

Кілька корисних порад:

< ul>
  • Ніколи не використовуйте старі, деформовані, дряпається, з присутністю іржі або з будь-яким іншим дефектом кришки. Велика ймовірність того, що ваша заготівля зіпсується. Краще придбати нові.
  • Ретельно мийте продукти (овочі, фрукти, ягоди). Можете використовувати м'яку щіточку і краще промити кілька разів. Зручніше взяти дві ємності, каструлі або тазики, як вам буде зручно. Це допоможе вам максимально позбутися всіляких забруднень і мікробів.
  • Перед стерилізацією банки і кришки повинні бути добре оглянуті на предмет відколів і тріщин зазубрин, а потім ретельно промиті в воді. Бажано використовувати мильний розчин, харчову соду або гірчичний порошок.
  • Приємного апетиту і смачних, якісних заготовок!

     
    Оставить отзыв  ↓
     
    Ещё никто не оставил отзывов.
     

    Поділіться цією статтею в соціальних мережах, натиснувши на одну з кнопок нижче:

    Top